Oldal kiválasztása

A mezőgazdaság mindig is az egyik legfontosabb iparág volt és lesz, mivel ez a terület felelős a világ élelmezéséért, étben maradásunkért, az élet nélkülözhetetlen.

A modernizáció és az egyre növekvő népesség miatt azonban a mezőgazdaság az utóbbi évtizedekben egyre inkább akadályokba ütközik.


Ezek a kihívások mind minőségi, mind mennyiségi szempontból hatással vannak a mezőgazdasági termények termesztésére.

A mezőgazdaság problémái sokfélék, az alábbi cikk néhányat tárgyal a legbefolyásosabbak közül, amelyek széles körben hatással vannak a mezőgazdasági ágazatra.

A problémák mérete kicsitől nagyig terjednek, és eltérőek a világ különböző országaiban.

Íme a mezőgazdaságban fennálló problémák főbb kérdései:

Nincs elég mezőgazdasági földterület.

A világ minden táján szembesülünk a mezőgazdaságnak ezzel a problémájával, a mezőgazdasági művelés alá bevonható területek elérhetősége korlátozott.


A folyamatos ipari növekedés és az egyre növekvő urbanizációval párosulva alig vagy egyáltalán nem hagy helyet egyetlen mezőgazdasági földterületnek sem.


Az erdőirtás, az ipari létesítmények, gyárak és a beton dzsungelek a lehető legnagyobb területet foglalják el, így alig vagy egyáltalán nem marad hely a gazdálkodásnak.
A már meglévő földterületet nem lehet évről évre folyamatosan használni, mivel néhány évre van szüksége a földnek a lélegzéshez.


Amíg nem áll rendelkezésre elegendő mezőgazdasági földterület, addig nem számíthatunk jelentős javulásra ebben az ágazatban.

Korlátozott erőforrások

Ez egy másik probléma, amellyel a mezőgazdaságban nap mint nap szembesülünk. Még ha az ember mindent meg is akar tenni a különböző mezőgazdasági technológiák alkalmazásával, a Föld szűkös és korlátozott erőforrásait nem tudjuk megtöbbszörözni, megnövelni.


A nyersanyagok, a víz és a gazdálkodásra szánt földterületek mind korlátozott mennyiségben állnak csak a rendelkezésünkre.
A források hiánya pedig még nehezebbé teszi a mezőgazdasági projekten elindítását.
A betakarítási befejezése után a növények tárolását is meg kell oldani, azonban tárolóhelyiségeink és azok kapacitásai is végesek.


Napról napra csökken azoknak az embereknek a száma, akik hajlandóak a mezőgazdaságban dolgozni, ténylegesen kimenni a földekre és kemény fizikai munkát végezni.


A gazdálkodáshoz szükséges gépek és berendezések a legtöbb országban szintén szűkösek.

Egy-egy mezőgazdasági gép, berendezés beszerzési ára nagyon nagy költség, a géppark
fenntartása és karbantartása pedig további anyagi erőforrásokat igényel.

Csökkenő fajták

A mezőgazdaság korábbi évtizedeiben a gazdálkodók sokféle növényt termeltek.
Mind az ehető, mind a gazdaságilag jövedelmező növényeket bőségesen termesztették.
Az idő múlásával, a gazdasági környezet változásával és a megnövekedett iparosodással azonban a gazdálkodók áttértek a nagy mennyiségű, kevesebb növényfajta termesztésére.


Ennek az az oka, hogy olcsóbb nagy mennyiségű terményt előállítani egyetlen terményből, mint több különböző fajtából kisebb mennyiséget előállítani.
Ugyanez a helyzet az állatállomány esetében is.

A növények csökkenő fajtái a mezőgazdaság egyik leginkább alulértékelt problémája, amelyről alig lehet hallani.

Mesterséges alternatívák használata

A különböző kereskedelmi forgalomba hozott vetőmagok megjelenésével a mezőgazdaság egyre mesterségesebbé válik.
Sajnos a biogazdálkodás nem a norma, hanem egyre inkább luxus lesz, mert maga a biogazdálkodás is meglehetősen drága.
A legtöbb gazdálkodó nem szíves változtat annak érdekében, hogy terményeit teljesen természetes módon termelje meg. Ezenkívül a mesterséges gazdálkodási alternatívák nem a legjobb megoldás figyelembe véve az emberek egészségét.


Alig pár évszázaddal az öröklődés alapvető összefüggéseinek felismerését követően a genetikailag módosított (GM) termékek a modern mezőgazdaság alapanyagaivá váltak.


A géntechnológia a hagyományos nemesítési eljárásokkal szemben sokkal nagyobb variációs lehetőséggel bír,
és rövidebb idő alatt teszi lehetővé a célzott tulajdonságokkal rendelkező mezőgazdasági alapanyagok kialakítását.
Heves vitákat generál a téma évtizedek óta és számos szakember vitázik azon, hogy a genetikailag módosított élelmiszereknek milyen hatásai lehetnek az emberi szervezetre.

A megoszló szakmai vélemények között akad olyan, ami előrevetíti az esetleges egészségkárosító hatásukat és olyan is,
ami szerint nem kell számolni ilyen jellegű veszéllyel.

A pénzügyi támogatás hiánya

Szinte minden fejlődő országra jellemző, hogy a mezőgazdaság az emberek többségének fő foglalkozása.
Az ilyen országok gazdálkodói alig kapnak pénzügyi támogatást.

Szinte minden fejlődő országra jellemző, hogy a mezőgazdaság az emberek többségének fő foglalkozása.
Az ilyen országok gazdálkodói alig kapnak pénzügyi támogatást.


A rovarok elleni küzdelem, az öntözőberendezések hiánya illetve az öntözőrendszerek kialakítása csak néhány azon tényezők közül, melyekre súlyos összegeket kell beruházni a mezőgazdaságban és ennek a problémának az anyagi részével a mezőgazdasági termelők nap mint nap szembesülnek.

Azok a termelők akik nem rendelkeznek alapvető pénzügyi és technikai támogatással, nem fognak tudni profitáblis vállalkozást működtetni.


A jó minőségű vetőmagokba, műtrágyákba, vegyi anyagokba és öntözőberendezésekbe való beruházást mind finanszírozni kell, amihez napjainkban nélkülözhetetlen a pénzügyi támogatás, és csak így számíthatunk jelentős növekedésre a mezőgazdasági ágazatban.

Összefoglaló

A mezőgazdaság a legfontosabb az összes szakma közül, hiszen ez az életben az egyik alapvető emberi szükséglet.
A mezőgazdasági termelők előtt álló problémák azonban sokfélék, és ezeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.


Szakszervezetek és szervezetek világszerte kollektív intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy foglalkozzanak az mezőgazdaságot súlytó kérdésekkel és kellő jelentőséget és figyelmet fordítsanak a mezőgazdaságra.

Az ágazatban használat gépeket, járműveket, eszközöket is korszerűsíteni és fejleszteni kell, ha azt szeretnénk, hogy a mezőgazdaság tőkeszektorként növekedjen.

A mezőgazdaság az az ágazat a világon mindenhol, ahol mindig szükség lesz a dolgos kézre, hiszen az élethez szükséges alapvető élelmiszereket a föld adja számunkra.
Sokunk fejében élnek régi filmekből kölcsönzött képek vagy szüleink, nagyszüleink meséi a földmunkáról és a velejáró fáradságos műveletekről.


Azonban a mezőgazdasági munka manapság már közel sem ugyanolyan, mint évtizedekkel ezelőtt. Napjainkban ugyanis számos mezőgazdasági gép, eszköz, berendezés és technikai vívmány segíti a földművelőket munkájuk minél hatékonyabb elvégzésében.


Ha tehát rendelkezünk megfelelő céltudatossággal és kitartással, szívesen időzünk a természetben, nagyobb szabadságra és levegőre vágyunk, mint amennyit a fő- vagy nagyvárosi mókuskerék megenged nekünk, érdemes a vidéki régiókban körben néznünk.


A mezőgazdasági ágazat még a bizonytalan időszakokban sem állt le – hiszen élelemre mindig szükség van.