
A háziasszonyok egyre gyakrabban használnak különleges fűszereket az otthoni főzés során, mert vonzóvá, egzotikussá teszi az ételeket. Az egyik ilyen kuriózum a levendula.
Manapság előszeretettel kerül bele a teába, pogácsába, kekszbe, de ínycsiklandozó szörp is készül belőle. Igen. Ez a Levendula
A levendula nemcsak ízletesebbé és aromásabbá teszik az ételeket, de a kert, az udvar, az erkély dekorációjaként is szolgál.
Készül belőle aromaolaj, illatpárna, és a végtelenségig lehetne sorolni izgalmasabbnál izgalmasabb felhasználási formáját és fontos kiemelni vizuális varázsát is, mert csodás fotókat készíthetünk a levendulavirágzást elkapó kirándulásainkon.
Ez a gyönyörű évelő a Földközi-tengeren őshonos növény, ma már az egész világon megtalálható: Európában, Amerikában, Afrikában, Indiában.
A cserje szárának magassága 60-90 cm, fás gyökere mélyen a talajba kerül.
Fajtától függően körülbelül 30 faj van, a levelek hossza elérheti a 2,5-6 cm-t, szélessége körülbelül 4 cm. Virágszárak, amelyek tüskések, fehér, rózsaszín, kék, lila kis virágokból állnak.
Az első virágok június közepén nyílnak, és a virágzás vége augusztusban következik be.
Más fűszeres növényekhez hasonlóan a majoránna, a citromfű, a rozmaring, a kakukkfű, a zsálya, a levendula a Lamiaceae családba tartozik.
Már az ókori görögök, rómaiak is sikeresen termesztették fürdéskor, ruha- és ruhamosás során. Az egyiptomiak pedig a növény különböző részeit, a balzsamozás során nyert illóolajat használták fel.
Sok évszázaddal később (több mint 3000 évvel), amikor felnyitották a fáraók elveszett sírjait, a régészek érezték a levendula bódító illatát, amely a maradványokból áradt.
A középkori Európában, amikor a területén aktív „boszorkányüldözést” folytattak, az emberek a levendula segítségével próbálták megvédeni magukat a negatív természetfeletti erők hatásaitól.
Tekintettel arra, hogy varázslatos hatása van, kis fűcsomókat akasztottak a bejárati ajtóra, az egész házban, csokrokat vittek magukkal.
Ezenkívül „a szerelem virágának” tartották, amellyel fokozhatja a szerelmi varázslat hatását vagy prófétai álmot okozhat.
Számos országban hazánkban is a levendula termesztését egyre nagyobb méretekben végzik.
A kapott nyersanyagokat illóolajok előállítására, gyógyszerek előállítására használják. Kertészek és amatőr kertészek is foglalkoznak a termesztésével a telkeiken.
A méhészek, méhészetek közelébe ültetik, mert a levendula kiváló méznövény, és a levendulaméz nemcsak kiváló gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, hanem kellemes, szokatlan aromája miatt igazi ínyencségnek számít.
A levendula illóolaj egy erős anyag, amely befolyásolja az emberi idegrendszer teljesítményét.
Nyugtat, segít oldani a stresszt, ellazít, növeli a hatékonyságot.
Ugyanezek a tulajdonságok azonban a szervezet negatív reakciójához is vezethetnek, különösen terhes, szoptató nőknél, abortusz után, vas- és jódtartalmú gyógyszerek szedése közben.
Az allergiásoknál veszélyes allergiás reakciókat válthatnak ki.
Ezért a levendulakészítményeket tartalmazó gyógyszerek használatának megkezdése előtt feltétlenül konzultáljon orvosával, és végezzen vizsgálatot az illóolaj érzékenységére.
Vigyen fel egy kis csepp olajat a csuklójára, a kar belső ráncára, és várjon néhány órát. Ha a bőr kipirosodik, akkor a gyógyszer használatát el kell hagyni.
A levendula gyógyító, aromás és egyéb jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, ezért több évezrede óta széles körben alkalmazzák az emberek az élet különböző területein.
Még nagyanyáink és dédanyáink is használták a levendulát a lepkék elriasztására, a lenvászon és felsőruházat ízesítésére.
Ehhez a növények szárát a levelekkel és virágokkal együtt gondosan levágták, megszárították és a komódok fiókjaiba, a szekrények polcaira fektették.
A mai napig az ingatlanok udvarán gyönyörű bokrokat használnak a tájtervezésben.
Sok kertész használja a levendulát a saját kertjében szegélynövényként, és a kerti utak szélére ülteti.
Az esszenciális levendulaolajat széles körben használják a kozmetikai és parfümiparban.
Attól függően, hogy a növény mely részeit kívánja megmenteni téli használatra, az alapanyagok betakarítása a fejlesztés különböző fázisaiban történik.
A leveleket késő tavasszal, a virágzás megkezdése előtt gyűjtik, és a virágokat egy héttel a virágzás kezdete után, reggel, a virágok nyílásakor vágják le.
Az összegyűjtött anyagot napfénytől távol, jól szellőző helyen szárítják meg: lombkorona alatt vagy a padláson. A leveleket vékony rétegben lapos felületre fektetetik, a kalászokat kis kötegekbe kötve felakasztják.
A jól megszáradt virágokat és leveleket sötét üvegedényekben, papírzacskóban, vászon- vagy pamutzacskóban tárolják hőtől és fénytől távol.
A szárított virágokat gyógyászati alapanyagként használják, teához adják. A leveleket felhasználás előtt porrá zúzzák, és a főzési folyamat során ízesítik az ételekhez.
A fűszer fanyar ízű, kellemes keserűséggel és nagyon erős, élénk illatú.
Összességében a levendula egy sokoldalú, izgalmas és jótékony növény, érdemes szerelembe esni vele.
Mostanában olvasták