Oldal kiválasztása

Miden cégnek és vállalkozásnak, legyen az multi, vagy kkv szereplő, szüksége van egy igazán megbízható könyvelő irodára, könyvelőre, akik az aktuális jogszabályokat betartva vezetik a könyvelést napi szinten, elkészítik a cég számára az éves beszámolót.

A könyvelő munkája

Legegyszerűbben megfogalmazva, hogy a laikusok számára is érthető legyen, a könyvelő legfontosabb munkája a vállalat (pénzügyi) adatainak rendszerezése, a bizonylatok időrendben, a megfelelő főkönyvi számokon való rögzítése, mely alapján végezetül elkészítik a cég főkönyvét, s végül a tárgyévi beszámolót.

Az éves beszámoló számos információt tartalmaz a vállalkozásról és annak működéséről, mely nem csak a tulajdonosoknak, de a bankoknak, hatóságoknak vagy éppen a partnereknek (szállítóknak, vevőknek) is hasznosak.

Továbbá a könyvelő feladata még a vállalkozások vezetőinek informálása a könyveléssel és adózással kapcsolatos törvényi változásokról, az általuk kért riportok, elemzések elkészítése.

Külön megbízás esetén a bérszámfejtés is a könyvelő munkája.

Hogyan válasszunk könyvelőt?

Hogyan válasszunk könyvelőt?

A jó könyvelő precíz a munkájára, naprakész a törvényi jogszabályozással kapcsolatban, valamint könnyen elérhető.

De hogy találjuk meg?

Mielőtt szerződést kötne bármelyik könyvelőirodával, ajánljuk figyelmébe a következő 4+1 tippet, amit mindenképp érdemes megkérdeznie:

  • Szerepel-e a regisztrált mérlegképes könyvelők hivatalos listáján?

Ma Magyarországon csak az végezhet üzletszerűen számviteli szolgáltatást, aki rendelkezik a szükséges képesítéssel. Érdemes legelső lépésként azt ellenőrizni, hogy a kiszemelt könyvelő regisztrált szakember.

Ezt akár a Nemzetgazdasági Minisztérium oldalán is megtekintheti.

  • Rendelkezik-e felelősségbiztosítással?

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a könyvelő, könyvelőiroda rendelkezik-e felelősségbiztosítással, hiszen az ő munkája rendkívül fontos egy vállalkozás életében.

Amennyiben hibázik, annak (anyagi) következményeit az Ön vállalkozásának kell vállalnia.

Felelősségbiztosítással azonban nem kell aggódni a könyvelők által okozott károk behajtásán.

  • Milyen tapasztalatai, referenciái vannak? Illeszkedik-e az Ön vállalkozásához?

Egyre jellemzőbb a könyvelőirodákra is, hogy bizonyos iparágakra szakosodnak.

Ennek megfelelőén érdemes olyan könyvelőt választania, aki maximálisan ki tudja szolgálni az Ön vállalkozásának igényeit és jól ismeri az adott terület sajátosságait.

Kérdezzen rá nyugodtan, hogy van-e a vállalkozásához hasonló tevékenységet folytató cég a kiszemelt könyvelő ügyfelei között. Akár elérhetőségeiket is elkérheti, ha alaposabban utána szeretne járni.

  • Milyen feladatokat vállal a könyvelő? Nyújt-e teljes körű szolgáltatást, amennyiben szüksége lesz rá a jövőben.

A legtöbb megbízható könyvelőiroda komplett számviteli szolgáltatást kínál ügyfeleinek, beleértve a könyvelést, könyvvizsgálatot, bérszámfejtést és adótanácsadást. Így ha szükséges megfelelő szakértelemmel és képzettséggel rendelkező közgazdász és adótanácsadó kollégák is segítik a könyvelő munkáját.

  • Milyen gyakran tudnak majd személyesen konzultálni?

Végül, de nem utolsó sorban érdemes kitérni arra is, hogy milyen gyakran kell majd személyesen találkozniuk annak érdekében, hogy minél gördülékenyebben haladjon a munka.

Nagyon fontos a személyes benyomás, a szimpátia, hiszen valószínűleg hosszú távon fognak együtt dolgozni.

Ha az imént felsorolt öt kérdés mentén halad könyvelője kiválasztásakor, nem érheti nagy meglepetés.

Érdemes sok energiát ráfordítani, hogy megtalálja az Ön számára megfelelő könyvelőt, hiszen ez egy olyan befektetés, ami rövidtávon megtérül.

Nézze meg Váróci Ágnes könyvelő szolgáltatásait (+36 30 493 3303) és vegye fel a kapcsolatot vele, amennyiben olyan könyvelőt keres, aki megbízható és sok éves szakmai tapasztalattal rendelkezik!

Mert Ági számára fontos, hogy segítsen elérni a kitűzött célokat!