Oldal kiválasztása

A mai világban már sok pár későbbre halasztja a terhesség megtervezését

Amíg korábban a reproduktív funkció megvalósítása 20-25 éves korban történt, most ez a határ a 30 évesek és idősebbek felé tolódik

Ennek társadalmi oka is van, és az a vágy, hogy először karriert építsenek, és „talpra álljanak”, és csak azután szüljenek gyereket. 

Gyakran előfordul, hogy amikor egy nő végre úgy dönt, hogy anya lesz, kiderül, hogy azóta valami történt a szervezetében, és természetesen már nem tud teherbe esni. Ebben az írásunkban részletesen tárgyaljuk, hogy mit kell tenni ebben az esetben, és mi okozhat meddőséget a nőknél.

A nők meddőségének okai

A nők meddőségének okai

Policisztás petefészek szindróma (PCOS)

A policisztás petefészek szindróma a leggyakoribb endokrin patológia, amelynek egyik leggyakoribb oka, hogy nem lehet teherbe esni. 

A policisztás vagy az ovuláció teljes hiányát vagy az ovuláció egyértelmű csökkenését határozza meg, ezért nem következik be terhesség.

A policisztás betegségben szenvedő nők meddőségének kezelése az ovuláció speciális gyógyszerekkel történő serkentésére irányuló kísérletekkel jár. 

Meg kell jegyezni, hogy a policisztás petefészekben szenvedő nőknél nagy a petefészek hiperstimulációs szindróma kialakulásának kockázata.

Petevezeték meddőség

A petevezeték meddősége a terhesség sikertelenségének leggyakoribb oka. Ezt a patológiát legalább egy petevezeték teljes vagy részleges elzáródása határozza meg. A petevezetékek elzáródása lehet méhen kívüli terhesség vagy sikertelen műtéti beavatkozás, gyulladásos folyamat vagy endometriózis eredménye is.

Ezt a diagnózist speciális vizsgálatok (hiszterosalpingográfia) eredményeként vagy laparoszkópos műtétek során állítják fel. Vannak sebészeti módszerek a petevezetékek elzáródásának gyógyítására, de ezek nem mindig hatékonyak és gyakran hordozzák a méhen kívüli terhesség kialakulásának kockázatát. 

A petevezető faktorral rendelkező női meddőség hatékonyabb kezelése az IVF (Szervezeten kívüli megtermékenyítés (in vitro fertilizációIVF).

Endometriózis

Az endometrium a méh üregét bélelő nyálkahártya. Az endometriózis egy gyulladásos autoimmun betegség, amelyben az endometriumhoz hasonló szövetek nőnek a méh üregen kívül. Ennek a jelenségnek az oka továbbra is ismeretlen, de vannak bizonyos kockázati tényezők ennek a betegségnek

Az endometriózis kialakulását okozhatják: öröklődés, méhfal károsodás, hormonális zavarok, alacsony immunitás, rossz környezeti feltételek stb. 

A reproduktív korú nők körülbelül 5-10% -a szenved ebben a patológiában. 

Az endometriózis női meddőséget is okoz.

Az „endometriózis” diagnózisát általában laparoszkópos műtétek során végzik, és ilyen diagnózis esetén komplex kezelésre van szükség, amely a sebészeti módszerek kombinációjából áll hormonális gyógyszerek alkalmazásával. 

Ha a kezelés nem vezetett kézzelfogható eredményekhez, és a terhesség nem történt természetesen, akkor a beteget IVF-re utalják. Önmagában az endometrioid betegség különböző fejlettségű lehet. 

Minél fejlettebb a folyamat, annál kisebb a terhesség esélye. Míg az 1. és 2. stádiumú endometriózisban szenvedő nők kellően jól reagálnak az IVF-re, addig a 3-4. stádiumú endometriózisban szenvedőknek kicsi az esélye a terhességre az IVF után.

A pete éretlensége

A pete érésének megsértése mögött általában hormonális okok állnak. Ha a petefészkek működési zavarát hormonális egyensúlyhiány okozza, akkor érdemes felkeresni egy endokrinológust, és korrigálni az endokrin mirigyek (pajzsmirigy, agyalapi mirigy, mellékvese) munkáját.

Genetikai okok

Genetikai okok

A kromoszómák számbeli és szerkezeti eltérései, valamint a törékeny X-kromoszóma szindróma a női meddőség genetikai okai lehetnek. 

A kromoszóma-rendellenességek (például Shereshevsky-Turner-szindróma) az elsődleges amenorrhoea (16 éves kor feletti menstruáció hiánya) eseteinek 25-50%-ában okozzák. 

A másodlagos amenorrhoea eseteinek 10-15%-ában (olyan állapot, amikor egy normális vagy periodikusan megzavart menstruációs ciklus után a menstruáció hat hónapig, vagy tovább megszűnik) a kariotípus rendellenességeit diagnosztizálják.

A meddőség genetikai oka lehet a válasz a „Miért nem eshetek teherbe?” kérdésnek azokban az esetekben, amikor az összes standard vizsgálat elvégzése után az orvosok megvonják a vállukat, és nem tudnak konkrét okot megnevezni. 

Azonban a genetikai ok is diagnosztizálható – ehhez kariotipizálást végeznek.

A caryotomia indikációi a következők:

-A szexuális fejlődés késése

-Primer vagy másodlagos amenorrhoea

-Két vagy több vetélés az anamnézisben

A női meddőség egyéb okai

A méh és a méhnyak szerkezetének megváltozása megnehezítheti a terhességet. Sok esetben a mesterséges megtermékenyítés (AI) a megoldás.

A terhesség elmaradásának egyik oka a méhmióma lehet. Az ultrahangos adatok alapján az orvos arra a következtetésre juthat, hogy szükség van a probléma műtéti korrekciójára.

Ritka esetekben a női meddőség oka a petefészkek, a csövek vagy a méh fejlődési rendellenességei, amelyek általában veleszületettek.

Bármi legyen is a meddőség oka, orvosnak kell diagnosztizálnia. Az interneten számos fórum foglalkozik a „Hogyan lehet teherbe esni, ha nem működik?” jó forrása lehet az erkölcsi támogatásnak, de legyünk óvatosak. 

Kizárólag megbízható terméket vásároljunk amennyiben szeretnénk minden lehetőséget megragadni. Érdemes ellátogatni a méltán híres és sok nőnek is nagy segítséget nyújtó Pranagarden weboldalra. (www.pranagarden.com)

Pranagarden weboldalra. (www.pranagarden.com)

Ne vegyen részt öndiagnózisban, és ne vonjon le kétséges következtetéseket valaki más tapasztalatai alapján. 

Az Egészségügyi Világszervezet szabványa meglehetősen kategorikusan kimondja: ha egy pár rendszeresen él szexuális életet és nem használ fogamzásgátlást, ugyanakkor a terhesség nem következik be egy éven belül, akkor beszélhetünk „meddőség” diagnózisáról. 

És ha igen, akkor kapcsolatba kell lépnie egy reproduktív szakemberrel, aki elvégzi a szükséges diagnosztikát és előírja a megfelelő kezelést.