Oldal kiválasztása

A probléma nagyon is összetett!

Ha az egészséges táplálkozásról esik szó, szinte minden esetben elhangzik, hogy fogyasszunk elegendő zöldséget és gyümölcsöt, mert ebben van a vitamin.

De nem csak a tápanyagok miatt fontos a növényi alapú táplálék, a rostok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, egészséges mozgásban tartják bélrendszerünket, ezáltal pedig garantálják, hogy a méreganyagok gyorsabban tudjanak távozni szervezetünkből.

A 20. század végi táplálkozási kultúra változásai szinte felérnek egy halálos ítélettel. A magas szénhidrát és zsír tartalmú kész ételek, a gyors éttermek kínálata, a rengeteg chips, csokoládé és cukros üdítő rendkívül rossz hatással vannak érrendszerünkre, szívünkre és az elhízás is komoly társadalmi problémákhoz vezet. A cukorbetegség szinte népbetegség már nem csak hazánkban, de világszerte is, és egyes kutatások szerint a rákos megbetegedések fő okozója is a rossz táplálkozás, a szervezet elsavasodása.

Belátva ezeknek a veszélyforrásoknak a komolyságát, a 21. század táplálkozási trendjei már sokkal inkább az egészségtudatos irányvonalat képviselik. Rengeteg féle diéta és egészséges életmód alternatíva kínálkozik számunkra, melyek méltó helyettesítői az eddigi szervezetkárosító táplálkozásnak. A változatos, tápanyagban, rostban és fehérjében gazdag étkezés segítségével megőrizhetjük egészségünket, vitalitásunkat és sokkal vonzóbb alakra is tehetünk szert. Ezek pedig összességében mind jó hatással vannak általános közérzetünkre és hangulatunkra, ami egy jobb és nyugodtabb világ felé vezethet minket.

Nehéz azonban tudatosnak lenni a táplálkozásban, hiszen rendkívül nagy ingeráradat ér minket nap, mint nap.

A reklámok, a bevásárlóközpontok tematikus termékelhelyezése, és a konvencionális elvárások is arra sarkallják a népességet, hogy vásároljon, és ezekben a helyzetekben nem a fő szempont az egészség, sokkal inkább gazdasági érdekek mozgatják a szálakat. Valamint a nem kifejezetten egészségtudatos ételek nem ritkán tele vannak ízfokozóval, melytől azt érezzük, sokkal finomabbak ezek az ételek, és nem tudjuk táplálkozásunkból kiiktatni őket.

Csak kevesen vannak vele tisztába, hogy a szénhidrát ugyan olyan függőséget képes okozni, mint az alkohol vagy a nikotin, és erről leszokni komoly munka az emberek számára. De az úgynevezett Nátrium-glutamát, amit korábban ízfokozóként említettem, szintén egyfajta addikciós hatással éri el, hogy ne tudjunk megszabadulni tőle.

Egekben a zöldség és gyümölcs árak!

Vásárlás során gyakran szembesülünk vele mostanában, hogy egyre magasabb az ára az egészségesnek titulált élelmiszereknek. Ugyan a hús ára mostanság csökkent, ugyanakkor találkozhatunk a polcokon 1000 Forint közeli almával kilónként, 350 forintos uborkával/ darab és a cukkini kilónkénti ára is elhagyta már az 1000 Forintos határt. A teljes kiőrlésű pékáru mindig is drágább volt a simánál, és ez a tendencia csak emelkedik az utóbbi időben. Értelemszerűen a jelenleg zajló világgazdasági válság nagy hatást gyakorol az élelmiszer árakra is, de ugyanakkor más tényezők is hatással vannak arra, hogy az élelmiszer ára folyamatosan emelkedik.

A mezőgazdaság mindig is ki volt téve az időjárás szeszélyeinek, folyton aggódnak a gazdák, hogy az aktuális évben lesz-e elég eső, elegendő napsütéses óra vagy korai fagy. Emellett ott vannak még a kártevők is, amik ellen egyre nehezebb a védekezés, hiszen az uniós szabályozások egyre szigorúbban korlátozzák a növényvédő szerek használatát is. És ha mindez nem lenne még elég kockázati faktor, a gazdáknak manapság számolniuk kell kishazánkban az egyre csak elhatalmasodó munkaerőhiánnyal is.

Évente kb. 500 mezőgépész hagyja el az iskolapadot, de az ágazat ennek 8-10 -szeresét is fel tudná venni. A mezőgazdasági kézi munkák területén is kevés az ember, és mivel nincs, aki elvégezze a feladatokat, a termelés mennyiségét is kénytelenek a gazdaságok visszafogni. Mennyiségre ugyan megtermelik az eddigi évek mennyiségeit, de hogy milyen bekerülési költséggel képesek erre, az már egy másik kérdés. És ezek a tényezők mind hatással vannak a kis kereskedelmi árakra is.

A megoldás a hatékony optimalizálásban van!

A gazdaságok jelenleg egyetlen kifizetődő döntése, ha invesztálnak a technológiába, és gépekre fordítják tőkéjüket. Egy megfelelő feldolgozó gépsor példának okáért nem csak gyorsabb és minőségibb munkavégzésre képes, de bizonyos szempontból ki tudja váltani az emberi munkaerőt is. Ugyan elsőre nagy befektetésnek tűnik egy ilyen gépsor megvásárlása, ugyanakkor, ha hosszú távon gondolkodunk, és kiszámoljuk, mennyi munkabérből származó költséget spórolhatunk meg vele, máris másképpen néz ki a képlet!

Tudom, hogy nagy bátorság mostanság arról beszélni, hogy a gépek emberi munkaerőt válthatnak ki. A járványhelyzet sokak munkáját elvette, sokan keresnek állást, és a mezőgazdaság megoldást jelenthet számukra. Ugyanakkor az a mértékű munkaerőhiány, ami a mezőgazdaságot érinti, hosszú távon nem megoldható az egyes szektorok átképzésével sem, így mindenképpen nagy szükség van az ágazatban a fejlesztésre és gépesítésre.

Hogyan érdemes a gazdaságoknak belekezdeni a fejlesztésekbe?

Először is érdemes egy pontos tervezetet készíteni annak függvényében, hogy aza adott gazdaságnak milyen tevékenységei, céljai és igényei vannak. Az optimális fejlesztési terv kidolgozása előrevetíti a várható költségeket is, aminek a finanszírozását is meg kell oldani. Szerencsére az ágazat szereplői mostanság számos támogatást, pályázati pénzt és kedvezményes hitellehetőségeket is igénybe vehetnek, így van lehetőség akár nagyban is gondolkodni és hosszú távú célokat kitűzni. Ha pedig megvannak a pontos tervek, nincs más hátra, mint a kivitelezés.

Jól jöhet a folyamatban egy szakértő segítség, egy olyan cég, amelyik a kezdetektől egészen az utolsó simításokig végig tudja kísérni a gazdaságok fejlesztéseit.

A Krimzon Kft több, mint 20 éve munkálkodik a magyar piacon, és nagy tapasztalattal rendelkezik a gazdaságok fejlesztési terveinek megvalósításában. Egészen a tervek elkészítésétől a finanszírozáson át egészen a gépek beszerzéséig és összeszereléséig, majd a későbbi szervízig mindenben készséggel állnak ügyfeleik rendelkezésére. Ez egy olyan nagyszerű alternatíva a gazdaságok számára, mely nagy terhet vesz le a vezetők válláról, ugyanakkor szakértő támogatást nyújt egy igen fontos és sokszor költséges folyamat véghezvitelében.

Tehát összességében elmondható, hogy a mezőgazdaság jóléte nagy összefüggésben van az egészséges táplálkozás kérdésével. Az elérhetőbb árú, jó minőségű élelmiszer életeket is menthet, de a kérdést egészen a gyökerektől kell kezelni ahhoz, hogy egy szinte utópisztikusan jobb világ, egy sokkal kedvezőbb piaci környezet megvalósulhasson. A mostani különleges világrendben, amikor minden felborult, még fontosabb a stabilitás, mint valaha, és mivel az élelmiszer az emberek egyik legfontosabb létszükséglete, fontos lenne ezen a területen valami féle kiszámíthatóságot teremteni.

Ha az árak stabilizálódnának, az nem csak az egészség szempontjából lenne optimális, de a közhangulatnak is jót tenne, és kevesebb indulatot, feszültséget, és ebből adódó szorongást eredményezne. De ehhez már az ágazatban szereplő mikró és közép vállalkozásoknak is fel kell venniük a kesztyűt és bele kellene fogniuk mihamarabb a fejlesztésekbe!