Oldal kiválasztása

A divat mindenkinek jelent valamit.

Van, a kinek a mindent, van, akinek egy szinte elérhetetlen vágyálmot, és van olyan is, akinek pusztán egy hétköznapi rutint a mindennapokat.

A ruhák művészete már egészen a korai időktől jelen van életünkben, meghatározza önkifejezésünket.

Így nem is meglepő, hogy az idei évtől már a méltán híres és nagy múltú Metropolitan múzeumban is helyet kaptak a ruhák. E hét csütörtökén nyílik meg a kiállítás, melynek célja, hogy a generációkat összekötő és egybekapcsoló divatvilág művészi értékét mutassa be, olyan világhírű tervezők munkái által, mint Christian Dior, Jean Paul Gaultier, Donna Karan és Vivienne Westwood.

Az About Time: Fashion and Duration Henri Bergson francia filozófus időelméletét mutatja be, mely azt mondja ki, hogy a ruhák olyan időbeli asszociációkat generálnak, melyek egybeolvasztják a generációkat, a jelent a jövőt és a múltat. Így kapcsolódhatunk egymáshoz időn és téren keresztül. A kiállított -egy kivétellel- kizárólag fekete színű ruhadarabok többsége a The Costume Institute jóvoltából szerepelhetnek a kiállításon egészen február 7-ig. A jövő divatját pedig a kivételt képző fehér, Viktor & Rolf ruhadarab szimbolizálja, mely a fenntartható divat térhódítására kívánja felhívni a figyelmet.

Nem volt az emberiség történetének soha olyan időszaka, amikor ne számított volna, mit viselünk testünkön. Már az ősember is versengett, hogy milyen állat bőréből készült ruhája, aztán fonal és pamut készült, egyre különlegesebb formavilágok nyertek tért, és később egy milliárdos iparág épült az emberi hiúság és egyben a művészet eme megnyilvánulására. A divat nem kötődik sem nemhez, sem pedig életkorhoz, minden ember számára lényeges és az élet szerves része. De folyamatosan változik is mindamellett, hogy folytonos egyezéseket és törvényszerűségeket is mutat.

Akár egy emberöltőn belül is felfedezhetünk időről időre visszatérő trendeket, melyek valódi korszakokat határoznak meg. Gondoljunk csak például a manapság megint egyre divatosabb trapéznadrágra, ami kifejezetten a 60-as, 70-es évek szimbóluma lett. A farmernadrág is a rendszerek elleni lázadás egyik legfontosabb szimbóluma, de jóval korábbi időkre visszamenőleg is vannak meghatározó divatelemek. Ki vitatná például, hogy a társadalmi egyenlőség egyik fontos mérföld köve volt, mikor a nők elkezdhettek nadrágot viselni, míg korábban a fűző hordása pontosan ennek ellentéte, az elnyomás és megfelelési kényszer szimbóluma volt.

De a modern idők még inkább tért engednek a divat erejének, még a filmipart és az irodalmat is uralják a ruhadarabok. Sokak kedvence Harry Potter például egy zokni segítségével szabadította fel Dobby-t, a házimanót, a Micsoda Nő című filmben Julia Robert a Rodeo Drive-on sétálgatva válik igazán elegáns hölggyé, és minden évben a díjátadó gálák legfontosabb paramétere, hogy a résztvevők milyen és ki által tervezett ruhadarabokat viselnek.

Egy szó, mint száz, a divat mindenhol ott van, körülvesz minket, de nem csak amolyan felületes módon, hanem igazi meghatározó, lényegi értelemben, és emiatt érdemes figyelmet fordítanunk az ezzel kapcsolatos történésekre és eseményekre. Kishazánk is egyre több jeles névvel büszkélkedhet, akik világszínvonalon művelik a divat tervezését. A milánói divathéten újabb 5 magyar tervező mutathatta be műveit, de ez a tendencia a jövőben biztosan csak még pozitívabb irányba fog haladni. A Magyar Divat és Dizájn ügynökség évről évre egyre átfogóbban támogatja a fiatal tehetségek szárnypróbálgatásait és egyre hasznosabb lehetőségekkel igyekeznek az ágazat esélyeit kishazánkban is kibővíteni. Nemzetközi mentorprogrammal segítik az igazán nagy tehetségeket abban, hogy piacra léphessenek a határokon túl is, nemzetközi szinten és színvonalon.

De nem csak a tervezésben, a kereskedelemben is igencsak sok fejlődés történik a magyar piacokon és berkekben. A nagy nemzetközi márkák méltó vetélytársaként fejlődik egy-egy magyar kisvállalkozás, méltó alternatívát jelentve a Fast Fashion térhódításával szemben. A jövő mindenképpen a fenntarthatóságban, a kiváló minőségben van, így minden kis és közép vállalkozásnak a divat terén érdemes felülnie erre a hajóra. Hódít az egyediség, a rendkívül kortalan, és meghatározó darabok, a valódi stílusosság a divatban. Emellett fontos szempont még az élményszerűség, a profi, személyre szabott kiszolgálás és a vevőközpontú szemlélet is.

Talán ennek is lehet köszönhető, hogy egy egészen kicsinek induló vállalkozás is rekord gyorsasággal nőheti ki Frenchise-zá magát.

A Scarlet Fashion Boutique (Budapest, 20. kerület, Ady endre utca 68-70) története jó példa arra, hogy a magyar vásárlók értékelik a minőséget, az egyediséget és a professzionális hozzáállást is. Az üzlet megálmodója, Szanyi Brigitta anno céljául tűzte ki, hogy valóban jó minőségű, de közben elérhető árú és egyedi ruhákat fog elhozni a magyar nőknek, és azóta is hűen tartja magát kezdeti cégfilozófiájához.

Az üzlet növekedése elképesztően jelentős, az idei évben már online is elérhetővé vált kínálata, és viszonteladó partnerek sokasága kopogtat az ajtón, hogy forgalmazhassa a Brigitta által összeválogatott olasz márkák darabjait és az egyedileg tervezett, saját kollekciókat.

Az üzlet sikere a nők igényeinek széles körű kielégítésében is rejlik. A Scarlet Fashion-ben egyaránt megtalálják a vékony, az átlagos és a teltebb hölgyek is számításukat, itt mindenki számára elérhető a divat! Emellett fontos, hogy a kényelmes és laza viseletektől egészen az alkalmi ruhákig mindent megtalálhatunk a polcokon és vállfákon. A bolt alkalmazottjai pedig készségesen és kedvesen segítik a válogatást, online vásárlás esetén is segítőkészek, szívesen lemérik az egyes darabokat és válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Ha igazán egyedi, személyre szóló karácsonyi ajándékot keresel, akkor is jó választás a Scarlet Fashion, hiszen a tetszőleges értékű ajándékutalvánnyal hozzásegítheted szeretteidet, hogy maguk választhassák ki a rendkívüli kínálatból a számukra legideálisabb ruhadarabokat. Ezzel pedig nem csak egy szuper ajándékot, de élményt is adhatsz ajándékba, mert innen minden nő energiával feltöltve, önbizalom gazdagon távozhat.

A Divat tehát mindenkinek fontos, legyen az kicsi vagy nagy, fiatal vagy idős, férfi vagy nő, magyar vagy éppen külföldi, átlagember, vagy éppenséggel ünnepelt híresség. Mindenki megtalálhatja a maga divatját, öltözködésünk szimbolikus jelentőséggel is bírhat, és egyes elemek meghatározhatnak egy egész korszakot is. Ugyanakkor a művészeti és önkifejező érték mögött ott kell, hogy legyen a funkcionalitás is! Ne feledjük el, hogy a ruha alapvető funkciója, hogy fedje testünket, hogy viselhető és kényelmes legyen. De a hozzáadott értéket mi emberek adjuk, és ez az, ami igazán fontossá és nélkülözhetetlenné teszi az egyes divatelemeket.

Ne féljünk öltözködni, találjuk meg a divatban önmagunkat és viseljünk valódi minőséget! És ne higgyük, hogy a teljes képen mi nem szerepelünk, hiszen ezen a területen hatványozottan is érvényesül, hogy az apró részletekből áll össze a kerek egész!