Oldal kiválasztása

A napelemes rendszer egyik legfontosabb eleme a tartószerkezet, amely biztosítja a napelemek megfelelő rögzítését, beállítását és védelmét

A napelemes tartószerkezet kiválasztása során több szempontot is figyelembe kell venni, mint például a tető típusa, a terhelhetőség, a tájolás, a dőlésszög, az anyagminőség és a garancia

A napelemes tartószerkezetek különböző típusai közül a leggyakoribbak a következők:

A minőségi napelemes tartószerkezet kiválasztása nemcsak a rendszer hatékonyságát és megbízhatóságát növeli, hanem a megtérülési időt is csökkenti.

A napelemes tartószerkezetek különböző típusai közül a leggyakoribbak a következők:

Tetőre szerelhető tartószerkezetek

Ezek a legelterjedtebbek, mivel a legtöbb napelemes rendszer tetőre kerül telepítésre. A tetőre szerelhető tartószerkezetek között is több fajta létezik, attól függően, hogy milyen tetőfedő anyag van a tetőn.

A leggyakoribb tetőfedő anyagok a cserép, a trapézlemez, a zsindely, a bitumenes lemez és a palatető. Mindegyikhez más-más rögzítőelemek és kampók szükségesek, amelyeket a tetőlécekhez vagy a szarufákhoz kell csavarozni.

A tetőre szerelhető napelemes tartószerkezetek általában alumíniumból vagy tűzi-horganyzott acélból készülnek, és rozsdamentes acél csavarokkal és leszorítókkal rögzítik a paneleket.

A tetőre szerelhető tartószerkezetek előnye, hogy nem igényelnek nagy beavatkozást a tető szerkezetébe, és nem zavarják a tető esztétikáját.

Hátránya, hogy a tető dőlésszöge és tájolása nem minden esetben optimális a napelemek számára, és a tető terhelhetőségét is figyelembe kell venni.

Lapos tetőre szerelhető tartószerkezetek

Ezeket akkor alkalmazzák, ha a tető dőlésszöge 10 foknál kisebb, vagy ha a tető sík. A lapos tetőre szerelhető tartószerkezetek általában alumíniumból vagy acélból készülnek, és betonlapokkal vagy más súlyokkal rögzítik a tetőn.

A lapos tetőre szerelhető tartószerkezetek előnye, hogy lehetővé teszik a napelemek optimális tájolását és dőlésszögét, és nem igényelnek átfúrásokat a tetőn. Hátránya, hogy nagyobb helyet foglalnak el a tetőn, és nagyobb súlyt jelentenek a tetőre, ezért szükség lehet statikai vizsgálatra és erősítésre.

Földre szerelhető tartószerkezetek

Ezeket akkor alkalmazzák, ha a tető nem alkalmas a napelemek telepítésére, vagy ha nagyobb teljesítményű rendszert szeretnénk kialakítani. A földre szerelhető napelemes tartószerkezetek általában acélból készülnek, és betonba vagy földbe ágyazott talpakon állnak.

A földre telepíthető napelemes tartószerkezetek előnye, hogy lehetővé teszik a napelemek optimális tájolását és dőlésszögét, és nem korlátozzák a rendszer méretét. Hátránya, hogy nagyobb területet igényelnek, és védeni kell őket a lopás, a rongálás és az állatok ellen.

Napkövető tartószerkezetek

Ezek olyan speciális tartószerkezetek, amelyek mozgathatóak, és automatikusan követik a nap mozgását. A napkövető tartószerkezetek általában acélból készülnek, és elektromos motorokkal vagy hidraulikus rendszerekkel működnek.

A napkövető tartószerkezetek előnye, hogy jelentősen növelik a napelemek termelését, akár 30-40%-kal is. Hátránya, hogy drágábbak, bonyolultabbak és karbantartásigényesebbek, mint a fix tartószerkezetek.

A napelemes tartószerkezet kiválasztása tehát nem egyszerű feladat, és szakértő segítségét igényli. A minőségi napelemes tartószerkezet kiválasztása hosszú távon meghozza a gyümölcsét, hiszen a napelemes rendszer élettartama akár több évtized is lehet, és ez alatt az idő alatt folyamatosan termel tiszta és olcsó energiát.

Az Electraplan Kft. egy magyar cég, aki napelemes rendszerek tervezésével, telepítésével és karbantartásával foglalkozik.

Az Electraplan Kft. kínálatában megtalálhatók a legkülönbözőbb típusú és minőségű tartószerkezetek, amelyek közül a legmegfelelőbbet választhatja ki az ügyfél.

Az Electraplan Kft. szakemberei segítenek a napelemes rendszer optimalizálásában, és garantálják a tartószerkezetek hosszú élettartamát és biztonságát.

Az Electraplan Kft. weboldalán további információkat találhat a tartószerkezetekről, valamint a cég által kínált napelemes rendszerekről és szolgáltatásokról. [www.electraplan.eu]