Oldal kiválasztása

A stresszes állapot nemcsak a pszichére hat, hanem a test minden szervére és funkciójára is negatív hatással van

A stressz tünetei közé tartoznak a gyomor-bél traktus rendellenességei – székrekedésben, hasmenésben, puffadásban, gyomorégésben is megnyilvánulnak

Emellett a stressz, a fejfájás, az álmatlanság, a fáradtság és a feszültség érzése alakul ki. Az állapot lazítást, ellazulást igényel, szükség esetén – szakemberek segítségét.

Stresszes vagyok, vagy rossz a hangulatom?

Stresszes vagyok, vagy rossz a hangulatom?
Stresszes vagyok, vagy rossz a hangulatom?

A mindennapi életben bármely személy kellemetlen helyzetekkel szembesül, amelyek befolyásolhatják a hangulatot – ez az élet szerves és elkerülhetetlen része. 

Az ilyen helyzetek megszokott észlelése miatt az ember gyakran lemarad a stressztünetek kialakulását jelző első riasztó jelzésekről. 

Hogyan lehet megkülönböztetni a rossz hangulatot a stressztől? 

A stressz első tünete egy stressz hatásának vagy azok kombinációjának hosszan tartó kitettsége, aminek következtében a rossz hangulat több mint 2 hétig tart. A hétköznapi életbajoknál a negatív tényező kiküszöbölése után azonnal javul a hangulat, stressz esetén átmeneti hangulatjavulás figyelhető meg, azonban legtöbbször depressziós az ember.

Fiziológiai stressz tünetei

A stressz az emberi szervezet működésének minden területére hatással van, beleértve a fiziológiát is. A stressz hatásait a következő jelekről lehet felismerni:

 • Hipertónia vagy hipotenzió
 • Gyakori fejfájás
 • Izomfájdalom vagy görcsök
 • Székrekedés, hasmenés, gyomorfájdalom, fokozott étvágy, vagy fordítva, étvágytalanság
 • Bőrkiütések
 • Álmatlanság vagy túlzott álmosság
 • A testsúly változásai (gyarapodás vagy csökkenés)
 • Túlzott izzadás
 • Csökkent nemi vágy

Az érzelmi stressz tünetei

A stressz elmére gyakorolt ​​hatását tükröző tünetek befolyásolják az ember érzelmi, viselkedési és akarati szféráját.

 • Ingerlékenység és agresszió
 • Apátia, érdeklődés hiánya a külvilág vagy a hobbi iránt
 • riasztási állapot
 • szomorúság
 • A beteg által kiváltott konfliktushelyzetek a munkahelyen és a családban
 • Alkohollal vagy kábítószerrel való visszaélés, mint menekülési eszköz a rossz egészségtől
 • Állandó negatív gondolatok
 • Memóriazavar, koncentrálóképesség
 • Figyelmetlenség a megjelenésre
 • Impulzív döntések vagy döntésképtelenség

Hogyan kezelhető a stressz?

Hogyan kezelhető a stressz?
Hogyan kezelhető a stressz?

Stressz esetén a szervezet az adrenalin hormont termeli, melynek fő funkciója a szervezet túlélése. A stressz az emberi élet normális része és bizonyos mértékig szükséges. 

Ha az életünkben nem lennének stresszes helyzetek, kockázat, a végletekig való munkavágy, sokkal unalmasabb lenne az élet. Néha a stressz egyfajta kihívásként vagy motivációként hat, amely szükséges az érzelmek teljességének átérzéséhez, még akkor is, ha a túlélésről van szó. 

Ha ezeknek a kihívásoknak és összetett feladatoknak az összessége nagyon nagy lesz, akkor fokozatosan elveszik az ember képessége, hogy megbirkózzon ezekkel a feladatokkal. 

A szorongás szorongással, feszültséggel és idegességgel társuló lelki és testi állapot. 

Minden ember életében vannak pillanatok amikor stresszes vagy szorong

Lényegében a szorongásos állapot segít az embernek megbirkózni a külső veszélyekkel, intenzív munkára kényszeríti az agyat, és cselekvésre kész állapotba hozza a testet. 

Amikor a szorongások és félelmek kezdenek eluralkodni az emberen, és hatással vannak a mindennapi életére, úgynevezett szorongásos zavarok léphetnek fel. 

A szorongásos zavarok, beleértve a pánikrohamokat, a munkahely elvesztésétől való félelmet, a sajátos félelmeket, a poszttraumás stressz-zavart, a kényszerbetegséget és az általános szorongást, általában 15-20 éves kor után sajnos már kezdenek megjelenni. 

A szorongásos rendellenességeket krónikus betegségeknek tekintik, amelyek kezelés nélkül előre haladhatnak és rosszabbodhatnak. Jelenleg már igen hatékony módszerek léteznek kezelésükre. 

A szorongásos állapot segít az embernek megbirkózni a külső veszélyekkel, intenzív munkára kényszeríti az agyat, és cselekvésre kész állapotba hozza a testet. 

Amikor a szorongások és félelmek kezdenek eluralkodni az emberen, és hatással vannak a mindennapi életére, úgynevezett szorongásos zavarok léphetnek fel. 

A stressz fő szakaszai

A stressz fő szakaszai

A stressznek három szakasza van, amelyekre a gerjesztés és a gátlás időszakai jellemzőek. Mindegyik személyben valamilyen mértékben kifejeződnek, ami egyrészt a rendellenesség forrásától, másrészt az emberi idegrendszer állapotától függ. 

A stressz három szakasza összefügg egymással, vagyis az első kialakulásával mindenképpen a második és a harmadik következik. 

A stressz első szakaszában az egyén elveszíti azon képességét, hogy irányítsa tetteit, gondolatait, csökken a test ellenállása, és a viselkedése a rá jellemzőnek éppen az ellenkezőjére változik. 

Tehát, ha valaki kedves volt, heves indulatúvá és ingerlékenyé válik, ha pedig ingerlékeny volt, akkor bezárkózik önmagába. 

A stressz második szakasz az ellenállás és az alkalmazkodás szakasza. Ebben a szakaszban a szervezet ingerrel szembeni ellenállása növekszik, és az ember döntéseket hoz lehetővé téve számára, hogy kezelje a helyzetet. 

A stressz harmadik szakaszát az idegrendszer kimerültsége jellemzi. Ha az expozíció elhúzódik, például, ha egy személynél krónikus stressz alakul ki, akkor a szervezete képtelen lesz ellenállni a rendellenességet okozó tényezőknek. 

Az emberben bűntudat alakul ki, a szorongás újra megjelenhet, de emellett a krónikus stressz gyakran szomatikus patológiák kialakulását idézi elő, egészen súlyos kóros állapotokig.

Mi a teendő, ha stressz tünetei vannak

A szakértők által a stresszes emberek megsegítésére kidolgozott módszerek a negatív érzelmek kezelésének lehetővé tételére irányulnak. Ha valakinek sikerült megtalálnia a módját saját érzelmei irányításának, feltételezhetjük, hogy egyedül birkózott meg a stresszel. 

A stressz tünetei nyilvánvalóak a szervezet jelentős intellektuális túlterheltségénél. Határidőben, vizsgaidőszakban az ember információbőségtől szenved, az idegrendszer gyakran nem bírja a stresszt. Leggyakrabban az ilyen stressztünetek olyan serdülőknél észlelhetők, akik túl sok figyelmet fordítanak tanulmányaikra. 

A szórakozottság, a témára való koncentrálás képtelensége, az információérzékelés hiánya az intellektuális fáradtság jelei, amelyek a kommunikációs és információs forrásokból származó béke és pihenés segítségével kiküszöbölhetők.

 • memóriazavarok, feledékenység;
 • A beszéd viszkozitása, a már elmondottak ismétlése;
 • Megszállott gondolatok, állandó gondolkodás, egy gondolaton megragadva;
 • Döntésképtelenség, döntési nehézségek;
 • A gondolatok többnyire negatívak.

A stressz kezelése

Stressz tüneteinek kezelését sürgősen el kell kezdeni, mivel a stressz krónikussá vállhat, a krónikus stressz pedig depresszióhoz, személyiségzavarokhoz és más súlyosabb mentális betegségekhez vezethet. 

A stressz kezelésének nehézségei csak abban rejlenek, hogy a személy nem ismeri fel magában a stressz tüneteit, külső tényezőknek tulajdonítja azokat, vagy bízik abban, hogy képes lesz önállóan megbirkózni a stresszel. Fontos megérteni, hogy a pszichiáter vagy pszichoterapeuta időben történő látogatása gyorsan és hatékonyan segíthet a páciensnek.

A stressz kezelésében, pszichológiai eszközöket is kaphat a stresszes helyzetekkel való szembenézéshez és a stressz kialakulásának megelőzéséhez a jövőben. A Pranagarden speciálisan összeállított termékei már bizonyítottak!

Számos szakember ajánlásával és vásárlók visszajelzések alapján összegyűjtöttünk pár igen hatékony terméket a stressz kezelésére.

Számos szakember ajánlásával és vásárlók visszajelzések alapján összegyűjtöttünk pár igen hatékony terméket a stressz kezelésére.

1. ASHWAGANDHA + – Stresszmentes lelki egyensúlyért, erőért és nyugodt alvásért emelt hatóanyag tartalommal

A nyugodt alvás segítője

Stresszmentes nappalok, nyugodt éjszakák!

Az Ashwagandha, latin nevén Whitania somnifera, közismert nevén Farkascseresznye, Indiai ginzeng vagy Álombogyó az ayurvédikus orvoslás adaptogén gyógynövénye, melyben különös és változatos erő rejlik a stressz leküzdésére.

A fáradtság és a kialvatlanság fizikai és szellemi teljesítőképességünket is nagy mértékben csökkentheti, valamint számos egészségügyi probléma okozója lehet.

Az Ashwagandha+ vegán gyógynövény kapszula természetes immunerősítő, gyulladáscsökkentő, idegerősítő és stresszoldó hatásának köszönhetően segít legyőzni az álmatlanságot és enyhíteni a szorongást.

Emelt hatóanyag tartalmú, tanúsított bio gazdálkodásból származó termék.

Link a termékhez>>>https://www.pranagarden.com/ASHWAGANDHA-A-lelki-egyensulyert-eroert-es-alvaser

2. ASHWAGANDHA – Stresszmentes nappalok, nyugodt éjszakák, kiváló állóképesség

Alvászavar, álmatlanság gyötör, egyszerűen nem bírod lehunyni a szemed?

Napjaid állandó részévé vált a stressz? Az Ashwagandha vegán kapszula természetes immunerősítő, gyulladáscsökkentő, idegerősítő és stresszoldó hatásának köszönhetően segíthet az alvás pihentető legyen, valamint enyhíteni a szorongást, hangulatingadozásokat. 

Esetleg sportolóként természetes módon szeretnéd növelni izomzatodat?

Link a termékhez>>>https://www.pranagarden.com/Ashwagandha-vegan-kapszula