Oldal kiválasztása

A napozás nagy divat manapság, és sok Nő és Férfi jár szoláriumba, vagy természetes módon barnul, hogy megőrizze csodálatos barna bőrtónusát. 

Azonban hasznos a barnulás? 

És hol jobb napozni, a kék ég alatt vagy a szoláriumban? 

Minderről érdemes részletesebben beszélni. 

A természetes barnulás előnyei és ártalmai

A tengerparton napozni nem csak hasznos, hanem kellemes is. Mindenesetre az embereket érdekli a napozás, ennek az eljárásnak az előnyei és ártalmai. 

Először is érdemes tanulmányozni a barna bőr megszerzésének folyamatának sajátosságait a napsugarak alatt. Tehát a nap eléri a bőr felszínét, felmelegíti és sejtszinten kiszáradást okoz. 

Ugyanakkor a bőr lipidegyensúlyának problémái is vannak. Fennáll a feszességének és rugalmasságának elvesztése – legalábbis egy időre. 

A napfény hatására a szervezet elkezdi termelni a pigment melanint. A bőrben termelődik, és sötét színűre festi, megvédi a mélyebb rétegeket az ultraibolya sugárzás behatolásától. 

A természetes barnulásnak vannak pozitív és negatív oldalai. Ezeket külön kell szétszedni. Az előnyök közül fontos megjegyezni a következő pontokat:

 • A napfény lehetővé teszi a szervezet számára a D-vitamin sikeres termelését. Ez a vitamin fontos a kalcium és a foszfor felszívódásához, valamint a csontok, fogak, körmök és haj egészségéhez. 
 • Hatásukra a szervezet megtelik szeratoninnal, endorfinnal. Ezek a hormonok boldoggá teszik az embert. Ezért a valódi nap sugarai alatti pihenés pozitív érzelmeket okoz. 
 • A nap serkenti a szövetek növekedését és helyreállítását, valamint aktiválja az oxidatív folyamatokat – javul a sejtszintű légzés. 
 • Az anyagcsere felgyorsul, sejtszinten is. Ezenkívül számos enzimet aktivál. 
 • A közvetlen napsugárzás elpusztítja a baktériumokat. 

Így a barnulás egészségügyi előnyei tagadhatatlanok. 

Az ekcémától a pikkelysömörig számos bőrbetegség kezelésében javasolt a közvetlen napsugarak egyik vagy másik „fajtája”. 

Az ultraibolya, amellyel a nap bőkezűen ellát bennünket, angolkór és depresszió esetén szükséges. A napozás azonban nem csak pozitív oldalaival tetszetős. 

Érdemes megjegyezni, hogy a természetes napfénynek megvannak a maga hátrányai. És különösen az alatta lévő személynél fennáll annak a veszélye, hogy megég, túlmelegszik, napszúrást kap. 

Ha egy szoláriumban a sugárzási teljesítményt, az időt és az összes folyamatot szabályozzák, akkor természetes körülmények között az ember egyszerűen alábecsülheti a napsugárzás erejét, amely különösen ebédidőben, felhőtlen időben növekszik. 

A strandokon pedig a napnak is sikerül visszavernie a vízről, erőt adva a sugárzásnak. 

A túlzott napfénynek való kitettség dermatitishez és napszúráshoz vezet. Egy személy rosszabbul érezheti magát, fennáll az eszméletvesztés veszélye. A fejfájás és a gyengeség érzése a napszúrás előhírnöke lehet.  

Túlzott napozás után, különösen ismételt expozíció után, egy személyben jó- és rosszindulatú daganatok, különösen bőrrák alakulhatnak ki. Gyakran vannak problémák a szemmel – pterygium, szürkehályog, fotokonjunktivitis és mások. 

A szolárium előnyei és ártalmai

A szolárium előnyei és ártalmai

Sokan látogatják a szoláriumot, előnyben részesítve azokat a természetes szolár kezelésekkel szemben. 

Hiszen egy szolárium (pl; Trend automata szolárium hálózat) az év bármely szakában nyitva tart, a belépés napsütéses és esős napokon egyaránt releváns. 

Ráadásul a szoláriumok tulajdonosai nyíltan állítják, hogy az ilyen eljárások kevésbé károsak, mint a természetes barnulás. 

Ez IGAZ? 

Érdemes megjegyezni, hogy a szoláriumban való barnulásnak továbbra is vannak ellenjavallatai, és ez a megközelítés önmagában is rejt egy bizonyos veszélyt. 

Bár természetesen az ilyen berendezések készítői mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabbak legyenek. 

Tehát a szoláriumsugárzás spektrumában az adagolt A és B spektrum érvényesül. 

A legveszélyesebb C-sugarakat levágják. Ezért a szoláriumban minden szabály szerint napozó egészséges ember minimális egészségügyi kockázattal szembesül. 

Ennek ellenére a WHO figyelmeztet az ilyen eljárások bizonyos veszélyére, és javasolja azok kizárását. 

Ha a szolárium előnyeiről beszélünk, megjegyezzük:

 • Lehetőség a barnulásra bármilyen időjárásban és az év bármely szakában.
 • Bőr felkészítése a strandszezon vagy déli látogatás előtt. 
 • Egyenletes és gyönyörű barnaság, amelyet más módon nehéz megszerezni. 
 • Pattanások, kisebb esztétikai hibák eltüntetése. 
 • Megszabadulni a depressziótól a hormontermelés miatt. 
 • A melanin védelem megjelenése, amely egész nyáron gátként szolgál. 

Kockázatok, amelyekkel a szolárium látogatóinak szembe kell nézniük:

 • A bőr keratinizálása „ész nélküli” barnítása, ami negatívan befolyásolja annak egészségét és megjelenését.
 • A bőr kiszáradása és égési sérülések a szolárium helytelen használata során. 
 • Korai öregedés a bőr kollagén, elasztin pusztulása miatt. 
 • A rák megjelenése vagy kialakulása. 
 • Örökké megmaradó öregségi foltokkal kapcsolatos problémák. 

A szolárium ellenjavallatai

Érdemes megjegyezni, hogy a szolárium használata „ésszel” ajánlott a világos bőrűek számára, akik könnyen égési sérüléseket szenvednek az ilyen expozíciótól. 

Szintén érdemes elhagyni a szolárium használatát, ha nagyszámú anyajegyek találhatóak a bőrön. 

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a test az epilálás, peeling és egyéb eljárások után sebezhetőbb. 

És ilyen helyzetben a szolárium látogatását több héttel el kell halasztani. Ezenkívül az eljárások nem relevánsak a bőrproblémákkal küzdők számára, különösen a krónikusak számára. 

És van egy nagy lista a betegségekről a tuberkulózistól a mastopathiáig, amelyekben szintén jobb tartózkodni a szoláriumtól. 

Arról is van külön lista, hogy mit ne tegyünk szolárium után. Tehát a szolárium meglátogatása után nem kell rohannia a strandra vagy a nap alá. Ha ki kell mennie a napra, viseljen hosszú ujjú ruházatot. Nem szabad szoláriumozni közvetlenül a szőrtelenítést követően, különösen a lézeres szőrtelenítés után – jobb várni egy-két hetet. 

Az első szoláriumlátogatás után a világos bőrűek ne rohanjanak vissza másnap szolizni – jobb 1-2 nap szünetet tartani. 

Fontos, hogy saját közérzete szerint navigáljon, ne állítsa be a maximumra az időzítőt, és hallgassa meg a szolárium szalon tulajdonosának tanácsait. 

Vásárolhatunk barnítókozmetikumokat is ( szolárium krémek), amelyek legalább a legnagyobb anyajegyeket fedik le. 

Így minimalizálhatja a rák kockázatát. 

Amire emlékezni kell napozáskor

Annak érdekében, hogy az UV-sugárzásnak csak az előnyeit élvezze, és soha ne találkozzon azokkal a problémákkal, amelyeket a szolárium vagy a természetes barnulás okozhat, ismernie kell bizonyos szabályokat, és be kell tartania azokat. 

Tehát annak érdekében, hogy megfelelően napozzon a szoláriumban vagy a napon, érdemes megjegyezni néhány bizonyos szabályt. 

Mindenekelőtt a bőr típusára és az időre vonatkozik. 

Mennyi időt lehet eltölteni egy modern szoláriumban? 

Ha a bőr világos, akkor az első kezelés nem haladja meg a 3-4 percet. A jövőben akár növelheti az időt. 

Sötét bőr esetén 5 perc javasolt az első szoláriumozás, majd ezt követően növeljük. 

Szoláriumban a sugárzás dózisa azonos és kiszámítható, a napozás ideje kiszámítható. 

Ami a természetes napfényt illeti, itt néhány különböző tippet kell követnie. Tehát nem szabad melegben sétálni a napsütésben, és még inkább napozni ilyenkor. 

A kritikus idő 10-11 óráig, majd ebéd után 15-16 óráig tart. 

Érdemes könnyű és bő, de zárt, hosszú ujjú ruházatot is viselni. A rövidnadrág vagy rövid szoknya a napon szintén nem megfelelő. 

Ne feledkezzünk meg a kozmetikai, gyógyszerészeti cégek fejlesztéseiről. Tehát napvédőt és fényvédőt kell vásárolnia. 

Vannak speciális termékek a szoláriumokhoz és a szabadban való napozáshoz is. Mindenki választhat magának megfelelő védelmi rendszerrel ellátott krémet, gélt vagy spray-t, hogy megvédje magát a napsugárzástól, vagy biztosítsa a szép, egyenletes barnulást a szoláriumban

A napon kalapban és napszemüvegben kell maradnia. A szoláriumban szemüveget kell viselni, hogy ne sértse meg a szemet. 

Ha nem, akkor érdemes csukott szemmel napozni. Érdemes olyan bikini felsőt vásárolni, amely véd a mellrák ellen. Velük együtt gyakran kaphatóak különböző méretű pöttyök formájában készült mellbimbót és anyajegyet védő matricák. 

Nagy anyajegyekre ragasztják, hogy megakadályozzák a bőrrák kialakulását. A strandon is fontosak. 

Így a természetes és a mesterséges barnulásnak is megvannak a maga előnyei. A mesterséges jobban szabályozható, könnyebben kiszámítható a besugárzás optimális ideje és dózisa, sokkal kevesebb a nehézség a mellékhatásokkal és azok előfordulásának kockázatával. 

De a természetes barnulás mindenki számára ingyenes minden nyáron. Serkenti a szervezetben lezajló természetes folyamatokat, sok pozitívumot ad. 

Mindenkinek joga van kiválasztani, hogy melyik napfürdőt válassza. Mindenesetre érdemes megóvni magát és szeretteit az esetleges túlzásoktól és kockázatoktól. 

A lényeg, hogy senki ne égjen meg és ne kapjon napszúrást, ne legyen hosszú távú következménye a napozás iránti túlzott szeretetből. 

Ha nincsenek túlzások, az eljárások csak pozitív benyomásokat keltenek, növelik az immunitást és javítják az egészséget.